5 redenen om een goede website aan jouw klanten of cliënten voor te schotelen

5 redenen om een goede website aan jouw klanten of cliënten voor te schotelen

Een goede website voor de zorg

  • “Waar kan ik het beste parkeren?"
  • “Wat moest ik toch ook al weer meenemen bij de intake?”
  • “Wat gaan we eigenlijk doen tijdens de groepssessie?“
  • “Mag ik iemand meenemen?”
  • “Wanneer is het bezoekuur?”
  • “Hoe heet mijn behandelaar? Wat is zijn expertise?”

Zomaar wat vragen die cliënten/patiënten, hun familieleden en andere bezoekers hebben als zij met jouw organisatie in contact komen. Krijgen zij antwoord van jou op de website?

1. Wees gastvrij en laagdrempelig

Gastvrijheid is een thema dat steeds meer bewuste aandacht krijgt in de zorg– en dienstverlening. En terecht. Steeds meer zorginstellingen willen klantgerichter werken. Zo kunnen zij nog meer voor hun cliënten en hun naasten betekenen.

"Een gast is de belangrijkste bezoeker van onze onderneming. Hij is niet afhankelijk van ons. Wij zijn afhankelijk van hem.
Hij verstoort ons werk niet. Hij is het doel van ons werk.
Hij is geen buitenstaander van ons werk. Hij is onderdeel daarvan.
Wij doen hem geen plezier door hem van dienst te zijn. 
Hij doet ons een plezier door ons de gelegenheid te geven hem van dienst te zijn."

Mahamti Gandhi, Indiaas politicus

Zorgverleners geven graag een warm welkom aan hun cliënten. Zij zetten zich met hart en ziel in om hun cliënten of patiënten de beste zorg te geven. Zij willen gastvrij zijn en met aandacht en een glimlach echt van betekenis zijn voor onze medemens. Maar voor de meeste cliënten en hun familie begint het contact met de organisatie tegenwoordig online. Hoe is dat bij jouw organisatie of praktijk?

Bied jij je bezoeker een warm welkom online?

2. Maak impact

In een organisatie is veel kennis waarmee je impact kunt hebben op het leven en welzijn van websitebezoekers.
Ook jouw cliënten vinden het erg leuk en waardevol om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Wanneer je de teksten op jouw website op de juiste manier worden gepresenteerd (zodat ze de bezoeker aanspreken), kun je ontzettend veel bereiken met je website. Door impact te hebben op de mensen om je heen, kun je ze al helpen met adviezen om hun leven te verbeteren of toch de stap naar een zorgverlener te zetten.

Impact kun je bereiken door je bezoekers op je website te verrassen (“Hé, dat wist ik niet! “). Maar het kan ook door ze vertrouwen te geven en een goed gevoel (“Ja, hier zit ik goed!”).

Dit laatste kun je versterken door bijvoorbeeld reviews of verhalen van andere cliënten prominent op je website te presenteren.

Door veel relevante informatie al online aan te bieden, laat je ook zien dat je een expert bent op jouw gebied. Dat jij mensen iets te leren hebt, iets te geven hebt. Daarmee verhoog je het vertrouwen van je bezoeker en is deze sneller geneigd om contact op te nemen.

3. Nieuwe doelgroepen aantrekken

Wat is het unieke van jouw zorgpraktijk en waarom kiezen cliënten voor jullie zorg? Hoe zorg je dat jij cliënten met de juiste, passende zorgvraag naar jou toekomen? Door jezelf zo laagdrempelig en aantrekkelijk mogelijk online te presenteren. Hiermee kun je niet alleen nieuwe cliënten met de juiste zorgvraag trekken, maar ook andere doelgroepen. Je website kun je ook heel goed inzetten om je te presenteren als aantrekkelijke werkgever. Of aan je (keten)partner als een betrouwbare instelling waar naar toe kan worden verwezen of waar goed ‘zaken’ mee gedaan kan worden. Als jij met de ogen van een cliënt of potentiele werkgever naar je website kijkt, zou jij dan aangetrokken worden door de uitstraling en de manier hoe je wordt aangesproken?

Veel draait om jouw presentatie op het internet. Ben jij overtuigend en aansprekend genoeg, zodat mensen met jou contact willen opnemen?

4. Verbindingen leggen

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat het niet is wát een organisatie aanbiedt, maar hoe deze het aanbiedt. Dit vond ik mooi. Ik bedacht of dit ook voor mijzelf opging. En ja, ik kan zeggen dat ik snel afhaak bij een dienstverlener waar ik niet duidelijk online al kan merken of er een klik is.

Er zijn kappers en kappers, tandartsen en tandartsen, fysio’s en fysio’s…

Als bezoeker zie je vaak online al feilloos wat het verschil is en waar je graag naar toe wilt. De kunst is om deze verbinding dus al zo goed mogelijk op het internet te leggen. Dat mensen een puur, persoonlijk verhaal zien op de website. Zodat zij overtuigd zijn van jouw organisatie door jouw verhaal op het internet. Zodat zij je al een beetje leren kennen, waardoor de drempel lager wordt om contact op te nemen.

5. Duidelijke verwachtingen scheppen

Enige tijd geleden waren wij op weg naar een organisatie. We hadden keurig het adres van de locatie in ons navigatiesysteem ingetypt, maar wat we ook zagen; het was geen zorginstelling. Uiteindelijk belden we naar de receptie. We hoorden vervolgens dat dit inderdaad veel vaker voorkwam: “Het adres in het navigatiesysteem matcht niet altijd met het adres van de locatie zoals dit op de website staat.” Wij vroegen ons meteen af: Hoeveel mensen zouden hiervoor al radeloos rondgereden hebben, terwijl zij de locatie niet konden vinden? Terwijl zij bang waren dat zij te laat zouden komen voor hun afspraak?

Veel websites vertonen verouderde informatie: behandelaren die er niet meer werken, oude telefoonnummers of een aanbod dat niet meer actueel is. Dit schept veel onduidelijkheid bij verwijzers én bij cliënten.

Hoe mooi is het als cliënten op jouw website duidelijk kunnen zien waar ze moeten zijn, hoe ze bij je moeten komen, wat voor behandeling ze krijgen, hoe andere cliënten de behandeling hebben ervaren?

Zodat ze zich van tevoren goed kunnen voorbereiden, waardoor ze misschien minder gespannen naar de afspraak komen? Zodat ze zich herkennen en bevestigd worden in verhalen van andere cliënten? 

Heldere website in zorg- en dienstverlening

We willen het allemaal. Een heldere, aansprekende website die bijdraagt aan succesvolle communicatie en kwaliteit.  Het is zo belangrijk dat bezoekers van websites worden meegenomen in je verhaal. Dat cliënten weten wat je te bieden hebt, wanneer en hoe je bereikbaar bent en wat ze kunnen doen als ze tevreden zijn of juist niet…

Maar waarom zijn veel organisaties nog niet zo ingericht? Waarom biedt een website vaak geen warm welkom voor onze (potentiële) cliënten, patiënten, verwijzers, financiers?

Het is mijn missie om organisaties daarbij te helpen, zodat zij naast waardevolle dienstverlening een impactvolle en waardevolle online kwaliteitsslag kunnen maken.

About

Johanna Oosterbaan

Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.

>