Veerkracht en omgaan met tegenslagen
Veerkracht is één van de belangrijkste voorwaarden voor succes. Je zult ongetwijfeld tegenslagen tegenkomen. De vraag is: hoe ga je daar vervolgens mee om?
Daarom een aparte masterclass hierover. Doe aan het eind van de masterclass de quiz en kijk hoe het met jouw veerkracht is gesteld. Is er nog ruimte om je veerkracht te vergroten? Een idee: maak er een van je persoonlijke doelen van.
Hoe het ontwikkelen van veerkracht je bedrijf laat groeien
“Als je meer tegenslagen moet overwinnen en je met meer uitdagingen geconfronteerd wordt, helpt dat jou om uiteindelijk succesvoller te worden in jouw bedrijf.”
Ik ben benieuwd wat jij van deze stelling vindt. Mijn eigen ervaringen en conclusies deel ik graag met je. Helaas heb ik in de loop van de jaren veel tegenslag gehad, waardoor mijn veerkracht flink op de proef is gesteld én ontwikkeld. Mijn kennis over veerkracht en de vaardigheden die ik hierin heb opgedaan sluiten dus ook naadloos aan bij mijn eigen ervaringen.
Heel veel plezier en succes met het volgen van deze masterclass.
Voorbeeld van veerkracht in mijn eigen bedrijf
Voor dit voorbeeld gaan we even wat jaren terug. 2018 was voor mij een jaar van flinke groei in mijn bedrijf, maar privé was er veel tegenslag. Ik was voldaan over de groei in mijn bedrijf en wat ik samen met mijn klanten bereikt had. Helaas sloot ik 2018 met vermoeidheid af door enkele verdrietige en moeilijke tegenslagen in mijn privéleven.
Mijn voornemen van 2019 liet zich raden: rustiger aan doen. Ik wilde minder uren werken, de groei in mijn bedrijf minder explosief laten verlopen en een fase van stabiliseren inbouwen. En privé hoopten we erop dat ons wat meer rust gegund was.
Helaas, dat liep toch nét even anders. 2019 was een jaar waarin de veerkracht van mijn gezin, van mijn bedrijf en van mijzelf flink op de proef werd gesteld. Nu denk je misschien: wat bedoel je precies met “veerkracht”?
Zelf vind ik veerkracht een mooi woord, dat in de tijd dat ik in de GGZ werkte als communicatieadviseur, vaak voorbij kwam. Veerkracht werd in deze context gebruikt om te laten zien dat patiënten een leven kunnen leiden binnen de grenzen van de mogelijkheden, ondanks ziekte en zorgen. Dat ze persoonlijke wensen en keuzes hebben als het gaat over doelen in het leven, en dat het herstel gericht is op zelfmanagement en zelfredzaamheid.
Definitie van veerkracht
Er zijn verschillende definities van veerkracht. Voor mij betekent veerkracht het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar sterker uit komen. Dat je in staat bent terug of op te veren. En dat je ook in moeilijke tijden toch positief, toekomstgericht en sterk bent. Volgens carrieretijger.nl is veerkrachtig zijn een waardevolle eigenschap. Het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en om succesvol de regie in jouw werk of bedrijf te houden.
Mijn eigen veerkracht op de proef gesteld
2019 startte voor mij op een moment dat mijn man en ik erg moe waren. Wij hadden als gezin een zware periode achter de rug. Dit vergde veel energie van ons allemaal.
Begin 2019 probeerden wij samen tot rust te komen. Ik pakte het werk voor mijn bedrijf na de kerstvakantie weer op. Helaas ging op dat moment de leefbaarheid in de buurt flink achteruit. Een bedrijf dat vlakbij onze woning besloot uit te breiden. Normaal gesproken geen ramp, maar dit bedrijf veroorzaakte al aardig wat overlast in de buurt.

Het besluit van de gemeente om deze uitbreiding toe te kennen viel in de buurt helemaal verkeerd. Wij trokken samen alles uit de kast in een poging het besluit terug te draaien. Het resultaat: spandoeken, Tv-uitzendingen, interviews in kranten, gesprekken met fracties, wethouders en de burgemeester. Dat heeft allemaal niet geholpen. Daarom begonnen wij als buurt een rechtszaak tegen de gemeente.
De rek was er even uit
Na een tijdje bleken de activiteiten tegen het besluit een zwaardere tol te eisen dan ik dacht. De spreekwoordelijke druppel liet mijn emmer overlopen. Ik was mijn veerkracht kwijt en de rek was er echt uit.
In het verleden heb ik grotere tegenslagen gehad. Toch lukte het mij altijd weer om positief verder te gaan en er sterker uit te komen. Ik vroeg me af: waarom dit keer niet?
Nadat mijn programma in het voorjaar van 2019 succesvol had afgerond, besloot ik voor korte tijd geen nieuwe opdrachten aan te nemen. Ik wilde op zoek gaan naar hoe ik mijn persoonlijke veerkracht weer terug kon krijgen en kon versterken.
Hoe ik mijn persoonlijke veerkracht weer aanboorde en verder ontwikkelde
1. Zelfvertrouwen vergroten
Ik ben ervan overtuigd dat de herinneringen uit het verleden van de succesvolle veerkracht die ik toen voelde mij helpen als het in het heden wat minder goed gaat. Deze herinneringen vergroten zelfvertrouwen en geven een positief zelfbeeld.
Ik stelde mezelf de vragen:
- Hoe ging ik in het verleden om met een veel grotere tegenslag?
- Wat deed ik toen succesvol wat ik ook nu weer kan gebruiken?
Het terughalen van deze herinneringen hielp mij om mijn (veer)kracht terug te vinden.
2. Fysiek afstand nemen
Wat voor mij goed werkte was om even fysiek afstand te nemen. Samen met mijn jongste zoon ging ik in mei 2019 uitwaaien op het strand van Vlieland. En met het gezin gingen we dit jaar 3 keer op pad, naar Denemarken, Parijs en de Ardennen.
3. Dankbaarheid voelen en tonen
Stilstaan bij dankbaarheid én dit delen is voor mij heel belangrijk. Ik heb mezelf nu een routine aangewend. Elke ochtend als ik opsta schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben. Zo is het voor mij makkelijker om eventuele tegenslagen te overwinnen.
4. Creativiteit aanboren
Creativiteit begint met een bron die in ons allemaal aanwezig is. Het begint met het vermogen om zaken anders te bekijken en aan te pakken dan je gewend bent. Vertrouwen in onze eigen creatieve kracht en het onszelf gunnen om niet meteen perfect te zijn. Een omweg durven maken is daarom ook niet erg.

Het heeft ook te maken met werkplezier. Plezier ontstaat als we iets creëren, iets eigens toevoegen en nieuwe wegen ontdekken. Het geeft ons energie en het laadt ons op om verder te gaan.
Voor mij werkt het om een alternatief te bedenken en dit vorm te geven in een plan. Dat vraagt om creativiteit en buiten de gebaande paden om denken.
5. Steun & hulp uit de omgeving vragen
Van nature ben ik iemand die het vooral zelf wil doen. Het komt niet zo snel in mij op om ergens hulp voor te vragen. Toch heb ik geleerd om mijn verhaal te delen, waardoor het vaak gebeurt dat andere mensen spontaan hulp aanbieden op een manier waar ik niet aan had gedacht. Zo komt er, zoals in deze casus beschreven, hulp uit hele onverwachte hoek.
6. De juiste keuzes maken & perspectief creëren
In het licht van de mogelijke uitbreiding van de ondernemer en de overlast die dat zou geven moesten er belangrijke keuzes gemaakt worden voor ons gezamenlijke bedrijf (onze camping), terwijl we allebei een andere visie hadden op de invulling en de toekomst daarvan.
Ik ontdekte dat alle werkzaamheden die uit het runnen van de camping voortkwamen (ondanks dat we zoveel mogelijk automatiseerden) niet meer te combineren waren met het gezin en de groei van mijn andere bedrijf. Uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt waar we allebei achter staan.
7. De regie over je leven (weer) terugpakken
Heel belangrijk: geloof in jezelf dat jij de regie over je leven kunt terugpakken als dat nodig is.
Ik bedacht mij hoever ik was gekomen. Dat ik stappen heb genomen in het verleden waar veel moed voor nodig was.
8. Moedig zijn
Er is moed voor nodig om dicht bij jezelf te blijven, regie te nemen over je eigen leven en dus jouw authentieke zelf te omarmen. Dan geloof je meer in jezelf, krijg jij meer zelfvertrouwen, word je optimistischer en pak je dingen creatiever aan.
Met een rugzak vol moeilijke én mooie herinneringen ga je stapje voor stapje op weg in de richting van jouw doelen, wensen en waarden. Je leert jezelf beter begrijpen door onderweg effectief te leren omgaan met tegenslagen, angsten en ‘beren op de weg’.
Moediger worden gaat in kleine stappen. Door het uitbreiden van je bestaande eigenschappen en door nieuwe dingen te oefenen. Meer moed brengt jou steeds meer in beweging in de richting die bij jou past. Alleen op die manier kun je jouw talenten en groeimogelijkheden – die je hebt meegekregen – ontwikkelen.
Veerkracht in je bedrijf als het even niet goed loopt
Hoe kun je deze persoonlijke tips over veerkracht ook inzetten als het niet zo lekker loopt in je bedrijf? Voor het ontwikkelen van mijn persoonlijke en bedrijfsmatige veerkracht, heb ik enkele tips voor je die mij hielpen hier weer bovenop te komen.
1. Boor je creativiteit aan
Creativiteit heeft te maken met moed of lef. Vertrouw erop dat jouw ideeën en visie waardevol zijn. Onze stroom van ideeën en oplossingen wordt vaak geblokkeerd door hinderlijke gedachten, bijvoorbeeld dat wij met iets goeds moeten komen en iets moeten toevoegen.
Ons perfectionisme is vaak de grootste blokkade. We kijken naar anderen en denken dat zij altijd leukere intelligentere en creatievere ideeën hebben. Het gaat om de durf om af te wijken. Je creativiteit aanboren kan ook om slimme wegen te vinden en efficiënter te werken. Zo kan jij je persoonlijke en zakelijke dromen sneller realiseren.
Heb jij wel eens een ‘brainstormsessie’ gehad voor je bedrijf?
Een moment waarbij een aantal mensen in korte tijd zoveel mogelijk ideeën genereert? Dit kan je bijvoorbeeld inzetten om een vooraf opgesteld probleem op te lossen. Deze methode wordt in veel organisaties toegepast. In zo’n sessie wordt iedereen die aanwezig is aan het denken gezet. Op deze manier leidt creativiteit tot nieuwe inzichten en ideeën. De nieuwe inzichten en ideeën kunnen vervolgens omgezet worden in een verandering.
Wat houdt je tegen om zo’n brainstormsessie te organiseren bij jouw bedrijf met direct betrokkenen?
2. Creëer perspectief
Om perspectief te creëren in je bedrijf als je het even niet meer weet, ga je terug naar je ‘why’, het weten waarom je doet wat je doet:
Het is:
Inzicht in drijfveren
Als je drijfveren terug zijn te vinden in de dingen die jij doet binnen je bedrijf, dan voel je je beter op je plek. Het geeft betekenis aan dat wat je doet. Een paar voorbeelden van drijfveren zijn: sociale contacten, macht, altruïsme, zelfontwikkeling en financiële beloning.
Je hebt inzicht nodig in jouw drijfveren en eigenlijk ook in die van anderen. Jij kunt alleen veranderen als jij jezelf de vraag stelt: ‘Waarom doen wij dit eigenlijk’ ‘of ‘Waarom doe ik dit’? De zogeheten ‘waarom vragen’ kunnen zomaar het begin zijn van een verbetering van een essentieel bedrijfsproces. Dat is prettiger en efficiënter voor je klanten, collega’s en dus voor jouw bedrijf.
Onderzoek je drijfveren
Jij bent ondernemer. Klopt het dat jij de klanten graag tevreden en blij wilt maken met jouw producten en/of diensten? Ben je tevreden wanneer jij de ruimte voelt om de mens áchter de klant centraal te zetten? Voel jij je gelukkig als jij de mens tegenover jou begrijpt? Hecht je waarde aan hoe hij zich voelt?
Dan is ‘mensen helpen’ een belangrijke drijfveer van jou. Jouw ‘why’ is een positieve betekenis geven aan het leven van jouw klanten.
Onderzoek eens vanuit welke drijfveren jij werkt? Heb jij de ruimte om volgens deze drijfveren te werken?
3. Pak de regie over je bedrijf terug
Heb jij te maken met tegenslagen? Denk je dat je het niet meer in de hand hebt? Pak de regie terug! Een van de meest effectieve manieren om dat te doen is jouw invloed als leider aan te wenden.
De invloed van iemand die leiding durft te nemen is groot. Als jij je leiderschap wilt pakken is het belangrijk dat jij bepaalt waar jij iets KUNT veranderen. Het is belangrijk dat jij je concentreert op de dingen waar jij invloed op hebt. Hoe fijn is het als jij inzicht krijgt in wat jou veel energie kost en wat niets oplevert? Wat als jij kan achterhalen hoe jij meer initiatief kan nemen binnen jouw bedrijf en daardoor meer gedaan krijgt?
Stephen Covey heeft een tool ontwikkeld die je helpt inzicht te krijgen in waar jij iets kan veranderen. Deze tool heet de ‘Cirkel van betrokkenheid’. Het helpt je de regie in je bedrijf terug te pakken.

Cirkel van invloed - Steven Covey
Hoe gebruik je deze cirkel?
Alles waar jij tijd en aandacht aan besteedt valt binnen jouw Cirkel van betrokkenheid. Dat zijn dingen zoals gezondheid van mensen om jou heen, oorlogen en het nieuws. Dingen die jij graag zou willen aanpakken maar waar jij geen invloed op hebt.
Om inzicht te krijgen waar jij dagelijks mee bezig bent, kun je deze cirkel voor jezelf invullen. Afstand nemen wordt dan een stuk makkelijker. Daardoor kan jij makkelijker ‘nee’ zeggen tegen alles waar jij niet bij betrokken wilt zijn.
Binnen jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar jij wel invloed op hebt en waar jij een verschil kan maken. Dit kan alleen wanneer het ook binnen jouw cirkel van betrokkenheid valt. Jij kan geen invloed uitoefenen op iets waar jij niet bij betrokken bent. Hoe groter jouw Cirkel van invloed, des te meer jij jouw leven kan sturen in de gewenste richting. Een leider heeft op de goede manier invloed waar dat kan.
Veerkracht en omgaan met tegenslagen
Wat kwam er bij jou uit de test?
Is er nog ruimte om je veerkracht te vergroten?