Escaperoom voor ondernemers: Leuk uitje of krachtig instrument?

Escaperoom voor ondernemers: Leuk uitje of krachtig instrument?

Een escaperoom voor ondernemers op een festival? Maar hoe dan...


Heb je dat wel eens meegemaakt? Een escaperoom op een event voor ondernemers? En vraag je je af: waarom en hoe dan??

Een ondernemersbijeenkomst is toch vooral lange powerpoints bestuderen en netwerken?

Presentatie powerpoint voor ondernemers

Op 13 december 2018 is het PITfestival, een festival voor ondernemers in de Achterhoek.
En op dit festival is alles anders dan je gewend bent. 

Dan bedoelen we dus echt anders dan je gewend bent. 

In de kelders van de Graansilo is een heuse escaperoom herrezen. En gisteren mochten wij dit als organisatoren samen met mannen en kinderen uitproberen.

Het was een pittig, spannend spel. En spel vol zelfreflectie.

Escaperoom voor ondernemers in het donker


Tijdens het spelen duizelde het mij. Waarom begrijp ik dit niet, waarom zie ik de oplossing niet? En waarom vraag ik niet om hulp?

Om vervolgens met stijgende verbazing mijn bijna 11-jarige oudste zoon te observeren. Wat wij als volwassenen niet zagen, te moeilijk dachten of simpelweg geen uitweg vonden, wist hij razendsnel tot oplossingen te komen. 

Hij zag verbanden die ik niet zag en koppelde de meest logische dingen aan elkaar. Hij stelde de juiste vragen aan de juiste mensen. 

Wat mooi, dat een kind zo onbevangen en out-of-the-box de wereld bekijkt. En hiermee de juiste resultaten behaalt.

Of wij binnen de tijd wisten te ontsnappen? Dat vertel ik aan het eind van dit artikel ?

Samenwerken is hard nodig

In een escaperoom moet je samenwerken. Iedereen heeft zijn eigen talent en ziet andere dingen. Hoe meer je elkaar waardeert om de verschillen die er zijn en deze gebruikt om samen te werken, hoe gemakkelijker je de eindstreep haalt.

Volwassenen en kinderen verschillen dus enorm in hoe ze naar puzzels en vraagstukken kijken, maar ook mannen en vrouwen kijken anders. Presenteren zich anders, doen zich anders voor. En daar kunnen we van elkaar leren. Hoe je verbinding kunt maken met een doelgroep. Hoe je (hulp)vragen kunt stellen, over het aanspreken van klanten op de juiste moment in hun aankoopreis en wat je nodig hebt om een specifieke doelgroep te bereiken.

Samenwerken tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers

Langzamerhand zie ik gelukkig steeds meer initiatieven ontstaan waarbij er intensiever samen gewerkt wordt tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Mijn visie is dat mannen en vrouwen hier nog meer in samen kunnen optrekken en samenwerken. Ook in mijn eigen bedrijf merk ik het. De laatste tijd word ik steeds vaker gebeld door bedrijven waar alleen mannen ​werken.

Ze zeggen: We bellen jou, want we hebben een vrouwelijke blik nodig.

Of ze willen dat ik meekijk op hun website omdat ze het gevoel hebben dat ze te weinig vrouwen aanspreken.

Het is heerlijk om met deze vragen aan de slag te gaan en te beseffen dat je in een samenwerking sterker staat. De tijd dat je zwakker komt te staan als je om hulp vraagt is bijna voorbij.

In de escaperoom voor ondernemers gaan we hier naar op zoek


In de kelder van de Graansilo gaan we dus op zoek naar samenwerking en verbinding tussen ondernemers. Juist door elkaar met raadsels en puzzels te confronteren leer je elkaars krachten snel kennen en stap je over het stukje ondernemer heen, maar maak je meteen contact op menselijk niveau. 

Samenwerken tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers

Natuurlijk is er op het PITfestival niet alleen een escaperoom, maar gaan we ook op andere manieren met dit thema aan het werk. In mijn workshop gaan we aan de slag met jouw online presentatie. Hoe wil jij overkomen op je doelgroep? Welke kloof bestaat er tussen jouw offline en online presentatie? Wat kun je doen om die kloof te overbruggen? Welke inzichten van de andere sekse kun je gebruiken om je online profiel en website te optimaliseren?

In de workshop Presteren van Annemieke gaan we op zoek naar jouw verhaal en hoe jij de lijntjes kunt invullen die jouw verhaal interessant maken. Bij Ingeborg staat jouw rol als ondernemer centraal. Welke rollen heb je allemaal en waar liggen je krachten en valkuilen?

escaperoom voor ondernemers testen

Na escaperoom testen een welverdiend drankje...

Terug naar de zondagmiddag in de Graansilo. Nadat we de escaperoom uitgebreid hadden getest en uitstekend bevonden, maakten we er nog een gezellige middag van. Samen met onze gezinnen genoten we van een hapje en drankje en proostten we op dat wat er komen gaat. 13 december PITfestival! Nog een paar kaarten beschikbaar. Dit wil je niet missen! Ervaar een onvergetelijke dag, leer allemaal nieuwe en verschillende mensen kennen die op een andere manier kijken, en zet je stappen voor 2019!

En hoelang hebben we er nu over gedaan? 36 minuten en 49 seconden! Nét binnen de tijd... 

Kom jij de escaperoom voor ondernemers ook uittesten op de 13e? 

P.s. Met speciale dank aan Ingeborg van den Oord die samen met Escaperoom-artist Damaris Masé en trendwatcher Caroline Sanders deze pop-up voor zelforganisatie heeft gemaakt 😉
Dames, het was geweldig!!!

About

Johanna Oosterbaan

Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.

>