Stop de overload aan informatie!
Laatst werd ik door de contentmanager van het AD gevraagd om samen na te denken over een infographic voor op social media. Het was een leuke opdracht en het leidde tot een mooie infographic die veel geliked en gedeeld werd. Deze opdracht inspireerde mij tot het schrijven van een blog hierover. Ik denk namelijk dat jij als ondernemer veel kunt hebben aan het overzichtelijk presenteren van jouw kennis en informatie.


Pakkende informatie crucialer dan ooit
Deze coronatijd bijvoorbeeld laat zien hoe cruciaal goede informatie is. We moeten met z’n allen veel informatie verwerken. Het is dan belangrijk dat de informatie zo duidelijk en concreet mogelijk is. De kritiek bij een deel van de bevolking zwelt inmiddels aan en het geduld begint soms wat op te raken. Daarom is het belangrijk om mensen op verschillende manieren te overtuigen. Niet alleen op basis van emoties, maar ook juist met feiten en data. In dit artikel laat ik zien hoe je dat kunt aanpakken.
Complexe informatie helder overbrengen
Niet alleen in crisistijd is goede en snel te verwerken informatie cruciaal. Ook in andere situaties is het belangrijk om complexe informatie snel en helder over te brengen, zodat een lange tekstuele uitleg niet nodig is. Bekijk onderstaande afbeeldingen eens. Welke spreekt het meeste aan?




Situaties waarin lange teksten niet gewenst zijn
Wat kun je doen? Een oplossing is: maak een infographic! Je brengt dan informatie snel en efficiënt over.
Wat is een infographic?
Met een infographic kan je een grote hoeveelheid informatie over een bepaald thema op een aantrekkelijke manier presenteren. Het resultaat is een afbeelding met daarin beeld en tekst en soms ook grafieken met statistieken. Je zag hierboven op de tweede foto een infographic die gemaakt was om een proces in de zorg te beschrijven.
Je kunt je uitleg opdelen in kleinere onderdelen: je combineert tekst, cijfers en beelden en maakt daardoor een complex proces of verhaal in één opslag duidelijk. De lezer neemt hierdoor de informatie gemakkelijk en snel tot zich. Een bijkomend voordeel is dat een infographic goed te delen is via social media of mail.
Voorbeelden van goede infographics


Bron: RIVM


Bron: https://www.ntvg.nl/
Wanneer kies je liever niet voor een infographic?
Een infographic vereist een zekere gelaagdheid in de inhoud. Dat maakt infographics vooral geschikt voor het omzetten van (vaak ingewikkelde) concrete data in informatie die de lezer snel tot zich kan nemen. Kun je het onderwerp ook prima uitleggen met een foto of een ‘simpele’ illustratie? Kies dan liever daarvoor.
Hieronder een voorbeeld van een illustratie over het geven van feedback. Je ziet dat deze informatie ook prima in een illustratie te vatten is.


Het succes van infographics
Ongeveer 50% van onze hersenen zijn direct of indirect verbonden met visuele functies. Het verwerken van afbeeldingen is minder vermoeiend dan het verwerken van tekst. Infographics zijn succesvol in bepaalde situaties waarbij complexe informatie vereist is. Bekijk de infographic hiernaast maar eens. Deel je met ons dat zo'n infographic kan helpen om te begrijpen en ernaar te handelen?
Infographics zijn eenvoudig op te nemen
We leven in een wereld waarin informatie sneller moet worden verwerkt. We ‘scannen’ meer dan dat we daadwerkelijk lezen. Een gemiddeld internetgebruiker leest slechts 20% van de tekst per webpagina online. De infographic hiernaast is in 1 oogopslag duidelijk.
Infographics zijn eenvoudig met anderen te delen
Vooral online zijn artikelen, blogs/ websites met infographics eenvoudiger te delen mede door gebruik van social media. Dit is een afbeelding die prima op social media gedeeld kan worden.


Infographics zijn universeel
Een infographic hoeft niet altijd taalgebonden te zijn om begrepen te worden. Doordat je een infographic gebruikt kunnen mensen die de taal niet machtig zijn de infographic ook begrijpen. Misschien ben je de Engelse taal wel helemaal niet machtig. Hoeveel procent van deze infographic begrijp je dan toch wel?
Infographics zijn esthetisch
Een mooi vormgegeven infographic is een verrijking voor artikelen en blogs. Door het kleurgebruik en de eenvoud van de infographic kun je argumenten veel gemakkelijker uitleggen.
De kenmerken van een goede infographic
Hoeveel tijd kost het maken van een infographic?
Je denkt misschien dat een infographic maken veel tijd kost. Het is inderdaad geen klusje voor even tussendoor. Voor je het weet ben je een paar uur verder. Met een mooie inhoudelijke infographic ben ik zelf al snel 12 uur bezig.
Maar als je een groot bereik wilt hebben of je doelgroep ECHT wilt bereiken met je boodschap, dan levert het je ook veel op:
- Het prikkelt de ander en het gesprek gaat daar over waar je het over wilt hebben.
- Informatie blijft beter hangen.
- Je verrast je collega’s door op deze manier te communiceren- het prikkelt en nodigt uit!
Stappenplan voor het maken van een infographic
Onderwerp en doel
Bepaal het onderwerp en het doel van de infographic
Bepaal antwoorden op de vragen
Schrijf op een a4 de antwoorden op de volgende vragen: Wat wil je vertellen? Waarom wil je dit vertellen? Waarom is het belangrijk voor je publiek? Hoe ga je het vertellen? Aan wie ga je het vertellen? Wanneer ga je het vertellen?
Soort infographic
Bedenk welk soort infographic je wilt maken.
Laat je inspireren door de vele voorbeelden die je gemakkelijk kunt Googlen.
Maak een schets
Maak een eerste schets op papier. Schrijf daarin de tekst op die je wilt verwerken en teken erbij wat je wilt overbrengen. Bedenk: less is more. Hoe kun je zo kernachtig mogelijk jouw boodschap overbrengen? Welke andere informatie heb je nodig om hem te maken en welke symbolen kan je gaan gebruiken?
Bepaal welke elementen je wilt gebruiken
Bepaal welke grafieken, icons en afbeeldingen je wilt gebruiken. Selecteer minimaal één originele afbeelding die direct tot de verbeelding spreekt. Op internet zijn tal van gratis stockfoto’s websites die jou kunnen helpen bij het selecteren van een goede afbeelding.
Bepaal welk programma je wilt gebruiken
Zoek een geschikt template in een softwareprogramma speciaal voor infographixs of werk je schets verder uit op een blanco vel.
Programma's waar je een infographic kunt maken;
Kies een kleurenschema
Kies je kleurenschema uit en sla de kleurcodes op in het programma indien mogelijk. Kies je huisstijlkleuren of vriendelijke kleuren. Gebruik maximaal 3 kleuren en geef de onderwerpen die je wilt laten uitspringen een extra opvallende kleur
Vraag feedback en pas aan
Maak een globale eerste infographic en laat het een paar mensen zien die behoren tot jouw doelgroep. Pas op basis van de opmerkingen je infographic aan.
Deel jouw infographic over een onderwerp
Je infographic is klaar om te delen! Vraag bij je eerste infographics je lezers om gerichte feedback. Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen: Is het duidelijk? Spreekt het aan? Wat mis je en wat is overbodig? Zo word je steeds beter in het maken van infographics.