Een warme zomerdag in juli 2014…
Nog wat onwennig liepen mijn man, zoons en ik om de boerderij heen. We hadden net de sleuteloverdracht gehad. Het was de eerste dag in ons nieuwe huis, mét een kleine camping erbij.
“Goedemorgen! Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis! Vandaag moeten de containers aan de weg. Vergeten jullie dat niet?” Klonk het.
In onze ‘achtertuin’ keek een klein groepje vaste gasten ons nieuwsgierig aan, met een grote welkomsttaart in hun handen.
Onzeker, omdat ze nog niet wisten of ze er met de nieuwe eigenaren op vooruit of achteruit zouden gaan.
Ook wij hadden zelf geen idee of we ze iets goeds gingen brengen en hadden nooit kunnen voorspellen dat het vanaf dat moment heel hard vooruit zou gaan.
We hadden namelijk geen ervaring met het runnen van een camping. Maar we wisten wél dat we er hard aan moesten trekken. Toeristische gasten kwamen er niet of nauwelijks. Het sanitairgebouw zag er niet meer zo best uit.
Maar hé, het was wel een camping van 45 jaar oud, met al zijn charmes én prachtig opgezet…
Klaas en Dinie
Onze ambities waren hoog. Die prachtige camping van ons zou natuurlijk zo snel mogelijk vol staan.
We bepaalden een duidelijke doelgroep: jongere ouderen (of: oudere jongeren, het is maar hoe je het bekijkt) die van privacy en wat luxer kamperen houden. We gaven ze een naam.
Geen Henk en Ingrid, maar Klaas en Dinie.

Bij alle keuzes die we maakten dachten we aan Klaas en Dinie. Wat zouden Klaas en Dinie van onze nieuwe naam en logo vinden? Hoe zullen we ze aanspreken, op onze brochure, op de nieuwe website?
Nieuwe website voor camping Toeven
Drie weken nadat we onze intrek hadden genomen in de boerderij, zetten we de nieuwe website online. Ik weet nog goed dat ik ons ‘over ons verhaal’ schreef, met een mooie foto van ons erbij. Voordat ik dat op de website durfde zetten… dat duurde wel even!
Maar het werkte. Op dezelfde dag ging de telefoon. ‘Met familie de Boer. Spreek ik met Camping Toeven? Hebt u misschien nog een plekje voor ons?’
Verwachtingen van de doelgroep
Het eerste seizoen was zwaar, heel zwaar. Het sanitairgebouw was nog niet vernieuwd en er boekte al een flink aantal gasten. De telefoon ging aan de lopende band. Ik worstelde eindeloos met een Excelbestand om boekingen in bij te houden. Ook merkten we dat de presentatie van ons aanbod nog niet goed was afgesteld op wat de mensen zochten.
We besloten de website nog duidelijker in te richten. Mensen konden nu al op de homepage lezen dat er nog geen afwasplaatsen waren. Dat de toiletten nodig aan vervanging toe waren. Dat we er hard aan werkten.
Het aantal mensen dat boekte werd niet minder, maar het aantal 5 sterren recensies ging aanzienlijk omhoog.
De verwachtingen van de doelgroep werden helderder.
Het 2e jaar was de camping meer dan 75% van de tijd volledig bezet. Het 3e jaar haalden we al een bezettingsgraad van 90%. Het aantal bezoekers op onze website steeg naar gemiddeld 1000 bezoekers per maand. Met op één dag een uitschieter naar 180 unieke bezoekers. Hoe dat kwam? Dat vertel ik in een andere blogpost.

Automatiseren en versimpelen
Naast de camping werkten man en ik allebei nog 32 uur in loondienst.
Het was dus een drukke tijd. Na het renoveren van het sanitairgebouw gingen we processen efficiënter inrichten, zodat wij meer tijd hadden voor andere dingen.
Deze acties zorgden voor meer overzicht en rust:
Daarnaast worden we geholpen met de schoonmaak door een van onze vaste gasten van het eerste uur. En doordat we meer luxe bieden en de vraag het aanbod direct oversteeg, hebben we elk jaar de prijzen kunnen verhogen.
De camping staat nu vrijwel altijd vol, maar omdat we alle standaard processen zo goed hebben geregeld, merken we er niet eens zoveel van en hebben we veel tijd voor andere dingen. En verder grasmaaien we natuurlijk en genieten we van de gezelligheid van onze gasten op de camping.

Opnieuw naar de KvK...
Terwijl onze camping altijd vol stond, zag ik andere campingeigenaren worstelen om zich online te presenteren en gasten naar hun camping te trekken. Daar wilde ik graag wat aan doen.
Ik besloot mij in te schrijven bij de KvK en enkele campingeigenaren te gaan helpen met hun website. Een paar weken na oplevering kwamen de eerste verbluffende resultaten binnen.
"We hebben 3 keer zoveel boekingen als normaal!”
“Ons rioleringssysteem kan deze bezetting helemaal niet aan!”
“Ik kijk over het veld en het staat gewoon helemaal vol…dat raakt me diep…”
Toen wist ik: een écht goede website resulteert in een volle camping in laag- en hoogseizoen, met supertevreden gasten.
We denken nog vaak met een glimlach terug aan dat mooie, moeilijke eerste jaar.

Dit is een voor en na foto van een camping waar ik in 2019 een website voor maakte.
Het was de start van iets heel anders...
Nu, vier jaar later, blijkt dat onze kleine camping een opmaat was naar waar ik nu sta met mijn bedrijf Gouden Website.
Lees in dit blogartikel over de volgende stappen die ik nam. Over het bijzondere ondernemersjaar dat ik achter de rug heb en de ondernemerslessen die ik hiervan leerde. Ik wil ze graag met je delen om je zo te inspireren.