Wat is een contentstrategie?
Contentstrategie betekent: de planning, ontwikkeling en het beheer van deze content - geschreven, audio, video of in andere media. Met content bedoel ik alle inhoud die je plaatst op je social media en je website.
Een contentstrategie is een plan van aanpak voor het creëren van verschillende vormen van content om meer bezoekers naar je website te krijgen, meer te verkopen en meer klanten aan je merk te binden.
Definitie contentstrategie
Een contentstrategie is een plan van aanpak voor het creëren van verschillende vormen van content om meer bezoekers naar je website te krijgen, meer te verkopen en meer klanten aan je merk te binden.
Waarom een contentstrategie?
Met een goede, consistente contentstrategie zorg je ervoor dat de content die je maakt, blijft hangen bij je doelgroep. Je zorgt ervoor dat je meer klanten binnenhaalt en behoudt. Maar er zijn meer redenen waarom het handig is om een contentstrategie te maken.
Klanten onthouden je beter
Door een herkenbaar verhaal waar goed over is nagedacht, blijft de content beter hangen bij je doelgroep.
Je vergroot de conversie
Met een strategie vergroot je het effect van de content die je maakt en dus de conversie per bericht.
Je website groeit systematisch
Een website die je regelmatig update met nieuwe en goede content zorgt voor nieuwe bezoekers en meer kansen om hoog te scoren in Google.
Je houdt beter vol
Het helpt je structureren en daardoor het creëren van content vol te houden. Met een goede strategie kun je maanden vooruit!
Je geeft waarde aan anderen
Je volgers herkennen je berichten en kijken er naar uit om een nieuw bericht van je te ontvangen. Ook trekt aantrekkelijke content meer nieuwe potentiele klanten.
Je bent voorspelbaarder
Je brengt er een logische volgorde in aan, waardoor elk stukje beter in de klantreis past. Hierdoor worden bezoekers sneller klant.
Stappenplan voor een goede contentstrategie
Stap 1 Doelstelling
Wat is jouw doelstelling met het maken van een contentstrategie? Wat wil je ermee bereiken? Zet een stip op de horizon: zoveel bezoekers op de website? Zoveel omzet?
Stap 2 Bedenk wat jouw centrale boodschap is en maak een Visieverhaal
Je centrale boodschap is je waardepropositie, bijvoorbeeld: "ik help mensen bij het groeien van hun bedrijf door een succesvolle website te maken." Maak een merkverhaal of visieverhaal daaromheen. Dit verhaal staat centraal in al je uitingen.
Stap 3 Waar ben jij van?
Wat is het belangrijkste onderwerp waar jij je visie over gaat delen en/of content over gaat maken / maakt voor jouw doelgroep? Als je dicht bij jezelf blijft, weet waarom je doet wat je doet en dit ook in je content durft uit te stralen kun je de beste verhalen maken.
Noem minimaal 3 subonderwerpen van dit hoofdonderwerp, dus problemen van je doelgroep en / of onderwerpen waar ze naar op zoek zijn. Dit zijn de contentpijlers of primaire categorieën. Weet je dit nog niet zo goed? Onderzoek welke vragen je doelgroep heeft en waar jij graag over wilt schrijven.
Stap 4 Bedenk bij elk van de onderwerpen een content "brok"
Bedenk per subonderwerp zoveel mogelijk "brokken content". Toelichting: geef antwoord op de vraag door steengoede content te maken/schrijven met daarin de juiste zoekwoorden. Vul deze aan met kwalitatief hoogwaardige blogs van min. 2000 woorden.
Stap 5 Maak een contentkalender
In een contentkalender breng je de ultieme combinatie samen van alle content die je hebt gemaakt. Voor veel mensen is het nog een drempel om bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks een bericht te plaatsen. Dat is begrijpelijk. Maar… dat is niet nodig. Als mensen zich gaan ergeren, schrijven ze zich toch wel uit of ontvolgen ze je. Als jij waardevolle content produceert, wil jouw ideale klant hoe dan ook met jou in verbinding blijven. Als jij aan de slag gaat met een eigen kalender, merk je dat je content gestructureerd kunt toepassen in je bedrijf.
Jouw content biedt zoveel meerwaarde voor de mensen die wel geïnteresseerd zijn. Vaak moeten mensen minimaal 7 keer iets van je gezien hebben voordat ze tot conversie overgaan. Daarom is consistentie is zo belangrijk. Met een contentkalender houd je hier overzicht in. En heb je weerstand tegen het delen van content? Je kunt hier doorheen breken, doordat je ziet dat je steeds andere waarde deelt.
Voorbeeld van een contentstrategie van een marketeer / website optimaliseerder
Doel: binnen 6 maanden 100.000 per maand op de website.
Wat moet hij hiervoor doen? 2 x per week een artikel met rijke content schrijven.
Wat is het hoofdonderwerp? Inbound marketing.
Onderwerpen die hem eerst te binnen schieten:
Veerkracht |
Leiderschap |
Conversietool en -paden |
Design en uitstraling |
Conversie optimalisatie |
Focus |
Google Analytics Google Search Console |
Website blauwdruk |
Internet marketingstrategie |
Kwaliteit metatags |
Navigatiemenu's en structuur |
Onderscheidend vermogen |
Opzet homepage |
Overtuigingskracht |
Populariteit website |
SEO-score |
Usability |
Vertrouwen online |
Wervende webteksten |
Innovatie |
Hij kiest uiteindelijk voor zijn drie favoriete onderwerpen, waar hij zich verder in wil specialiseren, namelijk: leiderschap in het ondernemen, vertrouwen online en innovatie.
Tips bij het maken van goede berichten
- Hergebruik je content door het op verschillende manieren te verpakken. Stel je voor dat je een verhaal hebt meegemaakt dat je wilt delen, op hoeveel manieren kun je dit dan delen? Via video, audio, in een artikel?
- Varieer met de manier hoe je de content aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld klantcasussen gebruiken (testimonials / succesverhalen), een vraag stellen, starten met een persoonlijk verhaal of met iets uit de actualiteit.
- Je hoeft niet overal en op alle social media kanalen online te zijn. Kies een kanaal of meerdere kanalen waar je volgers zijn. Breng hierin focus aan, zowel voor jezelf als voor je volgers.
- De berichten die je blogartikel introduceren zijn erg belangrijk. Je kunt alleen de link delen, maar veel belangrijker: kies een titel en introductie die nieuwsgierig maakt! Bijvoorbeeld: Lees hier mijn 5 grootste inzichten uit dit onderzoek. …
- Je hoeft niet bang te zijn dat je te vaak hetzelfde verhaal post. Als je een aantal woorden wisselt of je bedenkt een nieuwe inhaker, dan bereik je weer nieuwe mensen. Bedenk ook dat het aantal volgers groeit, en dat mensen die net volgers zijn geworden de content die je een paar maanden geleden deelde, helemaal nog niet gezien hebben.
- Je hoeft niet bang te zijn dat je content te vaak deelt. De meeste mensen vergeten dat snel, zeker als je nét een andere insteek kiest.
- Trek lessen uit de verschillende best practices die je zelf opdoet. Bekijk in Google Analytics welke blog het vaakst is bekeken. Bekijk via welk kanaal men op je blog zijn gekomen. Uit de statistieken kun je veel waardevolle informatie halen. Wat slaat wel aan, wat niet? Bij welke artikelen verlaten mensen je website, en bij welke artikelen klikken mensen door naar een ander artikel of naar een pagina op je website?
- Varieer met de links die je aanbiedt. Soms leidt een bericht naar een blogartikel, soms naar een leadgeneratie pagina (pagina waarop je je gratis weggever aanbiedt) en heel soms naar een salespagina.
- Hou je oren en ogen open voor wat anderen doen, maar probeer daarin vooral jouw unieke pad te kiezen.
Stappenplan contentkalender
1. Kies een kanaal
Elk social media kanaal heeft zijn eigen publiek en sterke punten die je kunt inzetten voor je bedrijf. Daarom is het ook niet handig om één stuk content te copy/pasten voor elk kanaal.
Instagram
- Vooral handig voor visuele content, zoals goede foto's en korte video's
- Om verkeer naar je website leiden is IG niet de ideale plek, omdat het plaatsen van klikbare links beperkt is
- Heb je goed beeldmateriaal en is je merk visueel ingesteld, dan is dit de place to be
Twitter
Nieuws is altijd als eerste op Twitter te vinden
Interactie is een groot onderdeel
Het delen van content wordt sterk aangemoedigd
Origineel en scherp van tong
Linkjes met nieuws en blogs kun je hier prima delen
Tiktok
Facebook
- Staat hoog aangeschreven voor het delen van links waardoor mensen bijvoorbeeld op je website komen
- Er wordt veel nieuws en vermaak content op gedeeld
- Vooral video is momenteel een populaire vorm van content op Facebook
Pinterest
Kanaal welke vooral op visuele content inzet zoals goede foto's en tegenwoordig ook korte video's
Wordt gebruikt als inspiratiebron voor reizen, huisinrichting etcetera
Interessant platform wanneer je een webshop hebt
LinkedIn
Zakelijk platform, hier deel je werk/ondernemers gerelateerde content.
Hier worden zakelijke visies gedeeld en artikelen die dieper op een onderwerp ingaan. Maar ook zakelijke successen.
Infographics a.d.v. onderzoeksresultaten doen het hier goed.
Stel een simpele vraag aan je netwerk. Plaats er wel een relevante foto bij, dat trekt eerder de aandacht van je netwerk.
2. Kies de frequentie
Uit eigen ervaring en die van collega's uit de marketing, weet ik dat het niet nodig is om dagelijks te posten. Juist minder posten, maar veel waardevolle content plaatsen in de posts, is vele malen effectiever.
Ik zou een minimum aanhouden van twee berichten per week en verder vooral lekker actief zijn met oprechte reacties op de mensen in jouw tijdlijn. Volg ook hashtags (op LinkedIn en Instagram) die relevant zijn voor jouw vakgebied en waar je jouw klanten kunt vinden. Op die manier ben je heel erg zichtbaar, zonder dat je altijd nieuwe content moet plaatsen.
Zorg voor veel content, maar zorg voor nog meer interactie met de mensen die daarop reageren. Dáár bouw je de relaties op die je werk kunnen opleveren. Houd je content simpel. Maak het gedenkwaardig. Maak het aantrekkelijk om naar te kijken. Maak het leuk om te lezen.
Zie je vragen in Facebook groepen of op LinkedIn waar je iemand mee kan helpen? En dan doel ik niet eens op vragen die jouw diensten omvatten. De kunst is zelfs om uiteindelijk anderen jou aan te laten bevelen onder zo’n vraag. Want hoeveel krachtiger is het om een ander jou als ondernemer te laten verkopen i.p.v. jij jezelf?
3. Kies de vormen
Beeld (Afbeeldingen)
- Infographics (data verwerking in 1 overzicht). Dit is een type content dat veel online wordt gedeeld. Zorg er dus altijd voor dat je website er op vermeld staat!).
- Cheatsheets. Een lijst waarin je snel kunt zien hoe je bepaalde dingen doet, bijv: deze kleuren combineren goed / dit zijn de afmetingen voor alle social media afbeeldingen / etc.
Audio (podcast)
- Interview een expert uit jouw vakgebied
- Interview een ondernemer of consument waar je graag mee zou willen werken (slimme manier van acquisitie!).
- Vertel jouw kennis in korte, behapbare afleveringen
Geschreven (blog)
- Lijstjes. Mensen zijn altijd dol op lijstjes. Het leest prettig en is overzichtelijk. Bijvoorbeeld: de beste yoga poses tegen rugpijn / de leukste gratis apps om Instagram stories te maken, etcetera.
- Ga diep in op een onderwerp met een stappenplan. Bijvoorbeeld: zo boek je een goedkope vliegreis).
- Tutorial. Een uitleg hoe je iets doet of maakt
- Samenwerking met andere experts. Bijvoorbeeld: hoe doet ondernemer XX haar financiële administratie?.
- Interactieve content, zoals een quiz die laat zien welk archetype je bent.
- Content waar je emoties in oproept, zoals blijheid of ontroering
- Het is belangrijk dat je berichten altijd een foto/ afbeelding bevatten. Dit is het eerste wat in het oog springt en de foto komt ook naar voren als je een blog deelt.
Bewegend beeld (Video)
- Tutorial (uitleg hoe je iets doet/maakt)
- Screencast: Opname van je scherm, waarbij je laat zien hoe iets werkt
- Casestudy. Een diepgaande analyse van één onderwerp.
- Interview
- Day in your life: hoe ziet jouw dag als ondernemer eruit?
Tip 1. Website als fundament van je contentstrategie
Ik raad aan om eerst je content op je website te plaatsen, dit is het fundament van je bedrijf. Al je content op je website plaatsen is om meerdere redenen belangrijk.
- Het is handig en overzichtelijk om alles op één plek te hebben. Je bouwt dan je eigen wikipedia op je website. Vanuit je artikelen kun je ook linken naar andere artikelen op je website.
- Elke keer als je iets plaatst op je website, stijgt je website weer in de zoekresultaten van Google.
- Je kunt op heel veel verschillende manieren vanuit het social media kanaal dat je kiest naar hetzelfde blog verwijzen.
- Tot slot de belangrijkste reden: als mensen op je website zijn, kunnen ze ook inschrijven, je weggever aanvragen, etcetera.
Tip 2. Contentmaximalisatie
Pas contentmaximalisatie toe. Dit betekent dat je alle waarde uit een stuk content haalt en dit in andere vormen weer terug laat komen. Bedenk bijvoorbeeld of het mogelijk is om je content te bundelen en in een mooi e-book te stoppen. En kun je je blog misschien verwerken in een podcast?
Tip 3. Wees creatief
Laat je fantasie werken bij het maken van content en wees creatief!
Stap uit de middenmoot (dat wat iedereen doet) en val op met jouw waardevolle content. Langere termijn connectie is heel veel waard. Breng niet elke keer je product of dienst aan de man als je je bericht post.
Een vuistregel is dat je in 1 van de 5 berichten verwijst naar je aanbod, de overige berichten deel je alleen waarde. Als je consistent waarde biedt, ga je er op de langere termijn de vruchten van plukken.