Hoeveel energie heb jij op dit moment?

Hoeveel energie heb jij op dit moment?

Hoeveel energie heb jij als ondernemer?

Als je in je bedrijf tegenslag ervaart, dan is het begrijpelijk dat je ups en downs hebt in je persoonlijke energie. Maar ook als je een bedrijf hebt dat floreert, kan het zijn dat je energie toch vaak te laag is. 

Wat is jouw energie op dit moment? Heb je nog plezier in je werk? Of heb je het gevoel dat je net niet helemaal lekker bezig bent? Wil je als ondernemer dagelijks meer energie ervaren?

In dit artikel geef ik jou een aantal belangrijke inzichten die ik zelf dagelijks toepas, zodat ik zo mijn energiepeil op een optimaal niveau houdt en zo goed kan presteren in mijn bedrijf.  

Definitie van energie

Energie is de kracht en de brandstof waarmee je jezelf en anderen in beweging brengt om zo de door jou gewenste prestaties te realiseren. Bekijk energie altijd in relatie tot gedrag (of beweging) en de prestaties die je wilt leveren.

De invloed van corona op mijn energieniveau

Bij de start van 2020 had ik veel energie. Ik had mooie plannen gemaakt, mijn agenda stond vol afspraken die mij veel energie geven. Afspraken met bestaande en nieuwe klanten, maar ook veel uitjes met vriendinnen en de familie. Ik had het gevoel dat ik de wereld aan kon. Ik was optimistisch, ik voelde me zelfverzekerd en hyper gefocust. Ik werkte met veel plezier 's avonds nog door, sliep goed, was vrolijk en opgewekt.

Corona en de bijbehorende maatregelen veranderden mijn energieniveau totaal. Ik bleef hoog in mijn energie zitten, maar was vooral bezorgd: om de wereld, mijn gezin en familie en in laatste plaats ook voor mijn bedrijf. Heel veel activiteiten konden niet doorgaan en mijn productiviteit kelderde doordat er een taak bij kwam: het thuisonderwijs. 

Het heeft wel een tijdje geduurd voordat ik weer op het energieniveau terecht kwam van begin 2020. Ik vertel hier meer over in dit artikel en geef jou tussendoor inzichten die je zelf kunt toepassen.

Wat is jouw energieniveau? 

In onderstaande matrix zie je in welke zone ik mij begin 2020 bevond: de performancezone.

Na de aankondiging van de intelligente lockdown kwam ik in de survivalzone terecht. Op adrenaline verzette ik afspraken, las ik alles wat los en vast zat, was ik er voor mijn gezin. Een aantal weken later, toen er nog geen perspectief was en het thuisonderwijs voor de oudste niet bepaald van een leien dakje verliep, moest ik oppassen niet in de burn-out zone te komen. Ik besloot los te laten. Alles in mijn bedrijf even op een lager pitje te zetten. Hierdoor lukte het mij om in de recovery zone te komen. Toen de scholen weer open gingen, krabbelde ik verder op, kreeg ik weer meer energie en kwam ik weer in de performance zone terecht.

De eerste stap voor jou, nu je dit artikel leest, is om jouw energie eens voor jezelf te bepalen aan de hand van de energiematrix hieronder. In welk kwadrant zit je op dit moment?

energiematrix als ondernemer


Laag en hoog energieniveau & negatieve en positieve energie

In het werk van alledag gebeurt veel wat energie kost en weinig oplevert. In de praktijk wisselen deze kwadranten elkaar nog wel eens af. Altijd in rechtsboven zitten hoeft niet. Vaak ga je even naar de recovery zone om je weer op te laden. Soms is de survivalzone nuttig: om deadlines te behalen of om je een keer goed boos te maken. Het kunnen soms effectieve emoties zijn als je ze goed inzet.

Hoeveel % van jouw tijd zit jij in de performance zone?

Hoeveel tijd ervaar jij waarin je echt zinvol bezig bent? Waarin jij je in de performance zone zit? Tijd waarin je veel positieve energie voelt?

Eerst Performance, dan Survivalzone

Een voorbeeld uit de zorg: toen corona net in Nederland was binnen geslopen, werkten veel verpleegkundigen (tijdelijk) in de performance zone.  Daarna kwamen zij in de Survivalzone: op adrenaline ga je door! Maar dit kan niet te lang duren, omdat het je energie kost en het niet veel geeft. Dan is het zaak niet in de burn-out zone te komen. 

Weet jij al in welke zone jij het meeste van de tijd zit? Ik heb voor alle drie de zones een tip die je helpt om weer in de richting van de performance zone te komen. 

1. Van survival naar performancezone

Focus op de goede dingen. 

Je zit hoog in je energie. Je hebt betekenisvolle doelen gesteld. Vol energie wil je aan de slag. Maar dan ga je aan het werk en ben je weer met van alles bezig. Je pakt zoveel mogelijk dringende klussen aan en je hoopt dat je daarna ruimte en rust hebt om je te concentreren op het realiseren van je doelen. Maar de dag daarna is het ook druk en de dag daarna ook. Je wordt opgeslokt door de waan van de dag. 

Misschien werk je wel te hard aan doelen waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Of kom je te weinig toe aan je doelen behalen omdat er in teveel situaties iets met spoed van je gevraagd wordt. 

Durf daarom te focussen op de dingen waar jij energie van krijgt.

Zet de écht belangrijke dingen op de eerste plaats

In het boek Timemanagement (Covey, 2015) vind je een methode die je helpt om orde te scheppen in je dagelijkse werkzaamheden, zodat je niet iedere keer hoeft te zeggen: ‘Ik heb het druk!’ Je kunt hiermee je taken overzien en prioriteiten stellen. Je zult zien dat de betekenisvolle doelen in kwadrant 2 vallen.

Als leider maak je elke dag bewust tijd, door kritisch te blijven kijken naar je dagelijkse werkzaamheden: is er voldoende tijd om in kwadrant 2 aan de doelen te werken?

2. Van burn-out naar performance

Waarschijnlijk heb je hier een tussenstap langs de recoveryzone nodig. Pak rust. 

Kleine stapjes zijn voor jou van belang. Werk met plezier aan de activiteiten waar je echt energie van krijgt, dat geeft voldoening. En dat straal je uit. Dit voelen jouw klanten ook.  

Groepen mensen willen eerder veranderen door betrokkenheid, goede verhalen en voorbeeldgedrag en veel minder door aandacht te geven aan rationele argumenten en processen. Als je betekenisvolle, concrete én  realistische doelen stelt, begint er energie te stromen die aanzet tot actie. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je team. Om deze superdoelen te kunnen formuleren, deel je de gewenste verandering op in kleinere stappen. Je kent de uitdrukking misschien wel: ‘groot denken, maar klein durven doen’.

Het zijn de kleine dingen die er voor mensen echt toe doen.
Houd het simpel. Je hebt er lef voor nodig.

Start met veranderingen die je snel door kunt voeren, want dat brengt ook het grotere proces op gang. Maak je doelen realistisch. Er zijn tenslotte weinig mensen die er zin in hebben energie te stoppen in een vaag doel of een doel wat vooraf al niet haalbaar lijkt.

3. Van recovery zone naar performance zone

Durf te dromen, als jij vanuit rust weer meer wilt bereiken.

Dromen verwezenlijken begint met het uitzetten van een koers. Als je deze koers omzet in heldere plannen, richt je je energie op wat je wilt bereiken.

Een droom is een innerlijke drang naar verandering die je maar niet uit je hoofd kunt zetten. Als je écht iets wilt, dan komt er een energie, een drive, een willen op gang die jou richting geeft. Dit helpt je om de gewenste verandering voor je vakgebied in gang te zetten.
Durf groot te dromen, zonder belemmeringen. Hoe groter je droomt, hoe meer je je hersens prikkelt om tot verandering over te gaan. Maar ook kleine veranderwensen kunnen leiden tot verbetering van werkplezier of tot verhogen van klantgeluk. Jij bepaalt zelf hoe groot of hoe belangrijk je een
bepaalde verandering vindt.

Focus je op zaken waar je invloed op hebt, dan houd je energie en plezier in je werk (en in je leven)!

Geniet van je succes!

De invloed van iemand die leiding neemt is groot. Als je iets wilt veranderen, is het belangrijk dat je vooraf bepaalt waarin jij iets kunt veranderen, zodat je je concentreert op datgene waar je invloed op hebt. Het is jammer als je ergens energie in stopt en dat het vervolgens niets oplevert.

Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor je omgeving.

Vieren en persoonlijke waarden hebben een sterke relatie. Welke doelen we ons ook stellen in ons werk, het resultaat of de voldoening is het grootst als ze ons verbinden met onze persoonlijke waarden.

Door stil te staan bij je successen, deel je jouw waarden en ervaar je meer waardering voor jezelf. Hierdoor kun je jezelf sneller motiveren voor toekomstige uitdagingen. Het geeft positieve energie om weer verder te gaan!

About

Johanna Oosterbaan

Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.

>