Je website optimaliseren tijdens crisistijd of als je in een wat rustigere periode zit? Bekijk deze tips en kom sterker uit de crisis!
Tijdens de lockdown als gevolg van de coronacrisis kwamen veel ondernemers zonder werk te zitten of was er opeens veel nut of noodzaak om veranderingen in hun bedrijf door te voeren.
Elke ondernemer had op de een of andere manier wel te maken met veranderingen in zijn/haar bedrijf door de coronacrisis. Sommige ondernemers schoten in een bepaalde reflex. Zij wilden bijvoorbeeld zo snel mogelijk een online training maken en hoopten daarmee op te vallen in de massa van al die andere ondernemers die dit ook deden.
Ik gaf vaak een ánder advies, natuurlijk wel als de situatie van het bedrijf dat toeliet.
Dat was de vrijgekomen tijd gebruiken om (de veerkracht van) het bedrijf te versterken door het optimaliseren van de website.
In dit artikel deel ik waarom ik dit adviseerde en een aantal tips zodat ook jij aan de slag kunt met het je website optimaliseren.
Bedrijf beter in de markt positioneren
Ik adviseerde veel ondernemers die niet al te veel klappen kregen van de lockdown in die tijd bij het aanscherpen van hun positionering en het optimaliseren van hun website, zodat zij hun bedrijf sterker in de markt zouden kunnen zetten.
Je website optimaliseren
De positie van je website in Google is belangrijk. Hoe meer bezoekers op je website, hoe meer kans dat zij contact opnemen. (Natuurlijk wel met de opmerking dat de website dan ook overtuigend genoeg is).
Bij het optimaliseren kun je jezelf bijvoorbeeld deze vragen stellen:
- Zijn mijn zoekwoorden nog steeds actueel?
- Aan welke informatie hebben mijn bezoekers op dit moment behoefte?
- Welke ‘rotte appels’ kan ik weghalen op mijn website?
Zijn mijn zoekwoorden nog steeds actueel?
Als jij al eerder zoekwoordenonderzoek hebt uitgevoerd, of je hebt dit laten doen door een externe, dan weet je hoeveel zoekwoordenonderzoek kan opleveren. Zeker als je je website hebt ingericht aan de hand van deze zoekwoorden. Vaak veranderen goede zoekwoorden in de loop van de tijd, mede door veranderende wensen van de gebruikers. Een hoge positie in Google met de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden verandert dan mee. Let er dus op dat je dit resultaat behoudt en niet met je website naar beneden zakt in Google. Dan vinden je potentiele klanten je niet meer.
Je kunt twee dingen doen. Zakt een bepaalde pagina in Google? Kijk dan of je opnieuw zoekwoordenonderzoek kan doen. Kopieer de pagina en voer een A/B test uit door de huidige pagina versus de nieuwe pagina over een langere periode te vergelijken.
Voer snel en gemakkelijk een betrouwbare A/Btest uit
Deze software helpt je om een betrouwbare A/B test uit te voeren. Oók voor beginners.
Komen bepaalde pagina's met zoekwoorden juist hoger in Google en /of trekken ze meer verkeer? Ga dan naar vraag 2.
Aan welke informatie hebben mijn bezoekers op dit moment behoefte?
In crisistijd kunnen de wensen en behoeften van je bezoekers veranderen. Het Waarde Propositie Canvas is een schematische weergave van wat jouw doelgroep wil en wat jij hen (aan)biedt. Met het canvas onderzoek je, naast de waarde die je biedt, vooral de behoeften van de klanten.
In een normale situatie is het invullen van zo’n canvas heel waardevol. Je brengt daarmee je huidige situatie in kaart en/of je voegt een nieuwe dienst aan je aanbod toe. Je kunt er achter komen of je gasten bijvoorbeeld wel zitten te wachten op een nieuwe dienst of een nieuw product of concept.
Als de wensen en behoeften van je klanten veranderen door de crisis, moet je noodgedwongen je waardepropositie aanpassen, omdat het klantsegment (rechtergedeelte) verandert.
De linkerkant (waardepropositie) zul je hierop moeten aanpassen, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de veranderende wensen en bezwaren van de klant.
Welke ‘rotte appels’ kan ik beter weghalen op mijn website?
Bekijk rustig alle pagina's van je website. Zijn er dode links (links die nergens toe leiden?). Haal ze weg, dit is niet professioneel. Zijn alle berichten nog actueel? Bezoekers kunnen afhaken als zij verouderde informatie lezen. Het inhoudelijk updaten van artikelen is handig als je je positie in Google wilt versterken.
Tegenslag verwerken
Meer weten over veranderen in crisistijd? Lees mijn uitgebreide, persoonlijke blog over tegenslag verwerken.
Google Analytics
Eén van de gratis tools van Google die je helpt om deze vragen te beantwoorden is Google Analytics. Dit softwareprogramma geeft je inzicht in het bezoekersverkeer op je website, maar je kunt ook heel goed je website optimaliseren aan de hand van de gegevens in Google Analytics.
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een gratis dienst van Google. Je verzamelt via dit programma statistieken van je website te verzamelen. Het doel van de dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.
Waarom Google Analytics bij het optimaliseren van je website?
Het softwareprogramma geeft je niet alleen inzicht in het bezoekersverkeer op je website, maar je kunt ook heel goed je website optimaliseren aan de hand van de gegevens in Google Analytics. Ook kun je zien hoeveel bezoekers terugkeren op je website en via welke kanalen mensen binnen komen.
Welke gegevens kun je uit Google Analytics halen?
Af en toe op Google Analytics inloggen is leerzaam. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers er per dag en moment op je website komen, op welke pagina’s ze binnenkomen en waar ze je website weer verlaten. De meeste ondernemers weten wel dat je met Google Analytics inzicht kunt krijgen in de hoeveelheid verkeer op je website. Maar er is meer.
Optimaliseren van je website door Google Analytics in te zetten
Ik geef je in deze les de belangrijkste KPI's (Key Performance Indicators) waar je op kunt sturen, zodat je website succesvol blijft.
1. Vanuit welke bron mensen je website bezoeken
In Google Analytics kun je zien vanuit welke bron mensen je website bezoeken. Is dit via een andere website, social media (en welk kanaal dan) of Google? Dit helpt je om erachter te komen welke blogs of pagina's goed gevonden worden op Google. En vanuit welk social media kanaal de meeste bezoekers doorklikken naar je website.
Stel, je hebt een blog geschreven. Je deelt het blog op Instagram en LinkedIn. Interessant is dan om te kijken vanuit welk kanaal de meeste mensen naar je website doorklikken.
Inzicht in het bronverkeer vind je via het dashboard Google Analytics, veld 'Acquisitie'.
2. Hoe mensen door je website navigeren
Via het veld 'Gebruikersstroom' kun je zien op welke pagina mensen binnenkomen, hoe ze door je website scrollen én waar ze de website verlaten. Valt je op dat een bepaalde pagina bovengemiddeld veel verlaters / wegklikkers heeft? Dan is het belangrijk om uit te vinden waardoor dit komt. Zo kun je waar nodig deze pagina aanpassen.
Stel jezelf de volgende vragen en stuur bij:
- Is de knop om naar een volgende pagina te gaan misschien niet duidelijk of aantrekkelijk genoeg?
- Staat er iets op de pagina dat je gebruikers niet aanspreekt?
- Is er een gebroken link op de pagina?
3. Hoeveel mensen direct je website verlaten na eerste klik
We noemen dit ook wel het bouncepercentage. Dit is het percentage bezoekers dat, direct na het binnenkomen van jouw website, de website weer verlaat. Deze indicator laat dus zien in hoeverre je website relevant is voor de bezoeker en of je website voldoet aan zijn/haar verwachtingen.
Een hoog bouncepercentage hoeft niet per sé verkeerd te zijn. Als het namelijk de bedoeling is dat bezoekers maar op één pagina zijn, dan is dit heel normaal.
Heb je een hoog bouncepercentage, maar is het wél de bedoeling dat bezoekers meerdere pagina's bezoeken (je wilt ze bijvoorbeeld van een blog naar je aanbodpagina sturen), dan is het wel nodig om hier actie op te nemen. Waarschijnlijk voldoet jouw website dan niet aan de verwachtingen van de bezoeker. Probeer de behoefte van jouw doelgroep te achterhalen en creëer hier specifieke content voor.
4. Hoe je verkeer omzet in conversie
Een groot aantal bezoekers op je website is niet genoeg. Het gaat erom wat je uit de website haalt, oftewel het aantal conversies op je website. Binnen Google Analytics zijn veel conversies meetbaar, zoals contactformulieren, downloads, inschrijvingen en verkopen. Hiervoor stel je doelen in. Zo weet Google welke doel behaald is (dus conversie) wanneer een bepaalde actie uitgevoerd wordt.
Om de conversie te verhogen, bekijk je de pagina’s of berichten die veel bezocht worden. Dit kun je zien bij het veld 'Doelgroep'. Selecteer een langere periode, zodat je meer gegevens hebt.
Juist deze pagina's op je website verdienen het om extra geoptimaliseerd te worden, ze trekken namelijk veel bezoekers. Wat kun je nog aan deze pagina’s verbeteren? Is het mogelijk om er een knop bij te maken naar je aanbod?
Succes met het optimaliseren van je website!
Heb je hier hulp bij nodig?
Bekijk dan eens of mijn programma iets voor je is.