Verschil tussen een goede website en een gouden website

Verschil tussen een goede website en een gouden website

Je herkent het vast wel: je komt op een website en begrijpt niet zo goed wat het bedrijf of de organisatie doet. Of je ziet zoveel tegelijk dat je niet weet waar je moet zijn. En dus klik je maar weg, naar een andere website.

Op de volgende website die je bezoekt is er wel overzicht. Het design is prachtig en de informatie staat op de plaats waar jij het verwacht. Maar toch krijg je niet het gevoel dat je iets wilt aanvragen, contact wilt opnemen of iets wilt kopen.

De beide websites hebben een belangrijke overeenkomst; ze bieden geen uitmuntende, consistente klantervaring. Als bezoeker voel je je niet aangesproken. De websites zijn niet overtuigend genoeg.

Heb je met deze blik weleens de website van jouw bedrijf of organisatie bekeken? 

Onze website ziet er toch goed uit?

Ik spreek vaak ondernemers die veel geld hebben uitgegeven of veel tijd gespendeerd hebben aan een mooi design. De website is gebruikersvriendelijk. Bezoekers kunnen het bedrijf redelijk snel vinden op het internet. Alles dat nodig is staat op de website. Zonder spelfouten, te lange zinnen of onduidelijke afbeeldingen.  

De website is veilig, functioneel en mobielvriendelijk. Maar... er mist iets. Er komen geen of te te weinig klanten uit de website.

Waarom is een prima website niet goed genoeg?

Is er verschil tussen een goede en een gouden website? En waarom zou je kiezen voor een gouden website?

Ik vroeg een aantal mensen wat een website voor hen goud waard maakt.

Een greep uit de reacties:

“ Het idee van thuiskomen”
“ Wat er in staat dat klopt helemaal. Als alles heel duidelijk is weergegeven.”
“ Het is net als smaak.....over smaak valt niet te twisten.”
“ Je er thuis voelen, terwijl je er nog helemaal niet bent geweest of met het bedrijf in aanraking bent geweest”

En dan nu het verschil tussen een goede en een gouden website...

Mensen voelen zich respectvol behandeld op een gouden website. De website wekt veel vertrouwen op. Het leidt tot meer bezoekers op je website, meer klantbetrokkenheid. De bezoekers zien dat jij aandacht hebt voor alle details. En dat jij begrijpt waar zij heen willen. Het is een authentieke afspiegeling van jouw dienst. En het laat zien wat de klant wil lezen.

De website verrast de klant, de informatie is goed gestructureerd en fijn om te gebruiken.

Dit zorgt ervoor dat veel meer klanten jouw bedrijf zullen vinden en bij jouw bedrijf gaan aanvragen.

Hoe kun jij als bedrijf of organisatie er voor zorgen dat je de website voor je bezoekers optimaliseert?

7 tips om van een prima website een gouden website te maken

step 1

Kruip in de huid van je bezoekers

Kruip in de huid van de bezoekers van je website. Stel jezelf de volgende vragen: wie is je doelgroep, wat is het probleem van de doelgroep en wat kun jij voor de doelgroep oplossen?  Zorg dat dat prominent op je website staat. Zodat jouw bezoekers zich aangesproken voelen.

step 2

Wees origineel

Geef bezoekers meer originaliteit dan ze verwachten. Durf af te wijken van het gros van de websites die dezelfde dienst aanbieden, zodat je een onvergetelijke beleving neerzet voor jouw klanten. Houd je daarbij wel aan alle 'ongeschreven' regels, dus maak je website niet verwarrend voor jouw bezoekers.

step 3

Positioneer je duidelijk en sterk

Kies voor een sterke en duidelijke positionering. Hierbij hoort ook een sterk ‘over ons / over mij’ verhaal, waarin je het waarom en de visie van je bedrijf of organisatie uitdiept. Vertel een persoonlijk verhaal over je bedrijf met persoonlijke foto's

step 4

Elke pagina één doel

Biedt overzicht en een logische flow op je website. Zorg dat je geen online keuzestress bij de websitebezoekers veroorzaakt. Dit betekent dat elke pagina één doel heeft. Het belangrijkste doel staat op je homepagina. Zorg voor de juiste (relevante informatie) op elke plaats.

step 5

Draag expertise consistent uit

Draag je expertise consistent uit, bijvoorbeeld in een serie artikelen op je website. Wees niet bang om te laten zien hoe je tegenover bepaalde dingen in het vakgebied staat. Het is voor je bezoekers prettig om een authentiek geluid te horen. Ook word je hierdoor beter gevonden in Google en trek je de juiste mensen naar je website. Zet hiervoor een stevige contentstrategie op.

step 6

Laat bewijs zien

Wil je je doelgroep overtuigen om contact op te nemen, iets te kopen of aan te vragen? Laat dan voldoende bewijsvoering zien waaruit blijkt dat je product of dienst werkt (of doet wat het belooft).

step 7

Schrijf eenvoudige en concrete teksten

Schrijf eenvoudige teksten. Gebruik metaforen en concrete taal. Denk hierbij niet alleen aan de teksten op je website, maar ook aan hoe je je berichten op sociale media schrijft, hoe je je algemene voorwaarden opstelt en je contactformulier inricht.

About

Johanna Oosterbaan

Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.

>