Zet jij je talent optimaal in?

Zet jij je talent optimaal in?

Als je ondernemer bent, kun je optimaal je talent inzetten….

Toch?… 

Het is altijd waardevol om nog weer eens te onderzoeken of je die talenten goed genoeg gebruikt of verder kunt ontwikkelen. 

Heb jij nog plezier in het ondernemen? Sta jij met energie op ‘s ochtends? Of heb je het gevoel dat je net niet helemaal lekker op je plek zit?

In het artikel over jouw energieniveau presenteerde ik de energiematrix. Als je talenten optimaal gebruikt en je bent blij met elke dag die je onderneemt, zit jij aan de positieve kant van de energiematrix, de performance zone of de recovery zone dus!

Allemaal redenen om je talenten te onderzoeken en te ontwikkelen. 

In dit artikel gaan we het hebben over talenten. Hoe zet je deze optimaal in?

Jouw talent – waar ben je goed in?

Voor mij heeft werkplezier te maken met jezelf kunnen zijn. Je talent gebruiken. Maar ook met zelfvertrouwen en lef om uit een keurslijf te durven stappen. En vooral een basisvertrouwen dat je altijd invloed hebt en dat het goed komt. Dat je regie ervaart over wat jij te doen hebt.

Nu terug naar je talenten. Wil jij ontdekken waar je nu echt goed in bent? Wil jij je vak uitoefenen op een manier die bij jou past? In dit artikel gaan we hiermee aan de slag.

Heb je pen en papier bij de hand? Ik start met drie vragen aan jou:

 • Stel dat je nog maar twee onderdelen van je functie mag uitkiezen en dat de rest wegvalt, wat zou je dan het liefste doen?
 • Waar krijg jij het vaakste complimenten voor of waar vind je dat je zelf het beste in bent?
 • Komen de antwoorden van deze twee vragen overeen? Heb je het gevoel dat je hier voldoende ruimte hebt om te doen wat je het liefste doet én waar je het meest in kunt groeien?

Mijn overtuiging is dat je groeit in je vak en in je ondernemerschap als je jouw focus bepaalt op basis van waar jij aanleg voor hebt. Waar jouw hart naar uitgaat. Waar je energie van krijgt. Kies ervoor te werken met je unieke talenten en datgene waarop jij kunt uitblinken.

Jouw talent – daar word je gelukkig van!

Jouw passie en talent inzetten is een voorwaarde om de beste resultaten in je werk te behalen.

De kern van jou (wie je bent en wat je doet), is een essentie die je van jongs af aan heeft aangedreven. Keer terug naar je kern en zoek naar nieuwe manieren om dit tot uiting te brengen. Het doel (doen waar jij gelukkig van wordt) is dan dichterbij dan je denkt.

Mensen die doen waar ze passie en talent voor hebben, bloeien het meeste op in hun werk. Die voelen dit niet als hard werken, maar als een manier om het leven te leven op een manier dat het voor zichzelf en hun dierbaren een stukje beter maakt. Ze hebben veerkracht en dragen dat uit.

Jij hebt regie over waar jouw groei en bloei vandaan komt. Als jij hiervoor een heldere focus en koers bepaalt, weet je ook aan welke punten je het beste kunt werken voor jouw groei en die van jouw klanten.

Talenten ondernemer

Durf te kiezen!

We dagen je uit om te durven kiezen! Om je te ontwikkelen in daar waar je goed in bent. Zo word jij een ondernemer die herkend wordt om datgene wat jij heel goed kunt. Je wordt aanbevolen door anderen en je hebt kans dat je dit vaker mag doen!

 • Welke talenten heb jij?
 • Wat gaat jou gemakkelijk af en is moeilijker voor anderen? 
 • Wat is jouw passie?
 • Waar ga jij het allerliefste voor?
 • Welke oplossingen bied jij op dit moment waar anderen gelukkig van worden?

Schrijf het op en bekijk regelmatig wat je het liefste doet én wat je graag verder wilt ontwikkelen.

Maak gebruik van je eigen en andermans talenten en haal het beste uit jezelf én je team.

Talent ontdekken – verdiepingsvragen

Vind je het lastig om bovenstaande vragen te beantwoorden? Graaf dan nog een stukje dieper.

Deze verdiepingsvragen zijn bijvoorbeeld heel geschikt om eens aan jezelf te stellen.

 • Stel dat alles wegvalt en je moet helemaal opnieuw beginnen in een wereld waar alles mogelijk is, wat zou je dan het liefste doen?
 • Als jij en/of jouw team aan een vrijwilligersproject mee mag doen, welk project zou dat dan zijn?
 • Wat zou jij deze week doen als je niet zou hoeven werken?
 • Met wie zou je meer tijd willen doorbrengen?
 • Waar zou je jouw tijd willen doorbrengen als jij meer creatief en avontuurlijk te werk wilt gaan?
 • Hoe zou je meer waarde aan andere kunnen geven, als jij je geen zorgen hoeft te maken over jouw drukke werkschema, alle afspraken en deadlines die jouw agenda beheersen?

Wat ontdek jij over jezelf terwijl je deze vragen beantwoordt? Waar wil je naar toe werken? Waar ga je direct mee stoppen?

Heb je een team? Benut de talenten!

Leuk natuurlijk, je eigen talenten ontwikkelen. Maar, daar heb je wel anderen voor nodig!  Je doet het niet alleen! In het boek van Anne en mij vertellen we over de verschillen en overeenkomsten van collega’s en de kracht van ieders afzonderlijk talent. Dat samen doelen behalen zoveel leuker is. Het mooiste is als in het team ieders talenten duidelijk is en dat er ruimte is om de talenten te ontwikkelen. 

Talent in de zorg - jij maakt het verschil

Check je reviews

Talenten ontdekken doe je ook door na te denken over waar jij de meeste complimenten over ontvangt. Check de recensies die je hebt ontvangen nog eens. Kun je hier een rode draad in ontdekken die te maken heeft met jou als persoon?

Als je bij  jezelf bewust bent van wat voor jou belangrijk is en hoe jij werkt en handelt is open communicatie met elkaar ontzettend belangrijk en leuk. Ken jij je team goed? Geven jullie elkaar ook in moeilijke tijden voldoende complimenten?

Ga hier de komende maand eens actief mee bezig en ervaar wat het met je doet.

Denk eens na over de complimenten en de reviews die je krijgt. Wat zegt dat over jouw talent en vakmanschap?

Voel jij dat je steeds het verschil kunt maken? Zelfs al met hele kleine dingen?

Ik wens je veel succes en werkplezier toe!

About

Johanna Oosterbaan

Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.

>