
Gouden Vrijdag Actie!
Meld je je aan tussen 29 november en 6 december 2019? Dan ontvang je €50,- korting op de prijs!
Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten om recensies zó in te zetten dat je meer klanten uit je website haalt…
Laatst gaf ik een lezing voor een groep eigenaren van hotels, vakantieparken, campings en attractieparken. Ik liet ze inzien hoe zij via hun eigen website een terras, attractie of gastenverblijf vol tevreden gasten kunnen realiseren. En dit alles met enkele kleine, maar doeltreffende aanpassingen op hun website.
Tijdens de lezing besprak ik verschillende conversie verhogende elementen op een website. Ik startte met één van de belangrijkste en meest onderschatte vormen van marketing, namelijk... recensies!
Ik leidde het onderwerp in met een vraag, die veel inzicht gaf in waarom een goede recensie het verschil maakt tussen wel of niet een boeking of reservering…
Als je op vakantie gaat, word je dan overtuigd door een goede recensie?
Waarschijnlijk wel. Stel dat je onderstaande recensies leest. Naar welke camping zou je dan het liefst gaan?
We hebben echt al op heel veel campings gestaan. Maar zo luxe als het sanitair hier, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Heerlijk warm water, douchen is nog fijner dan thuis. En we staan zo mooi rustig en in het groen. Vanaf onze plaats 7 zien we het pasgeboren kalfje op zijn wankele pootjes in de wei.
Karel en Dinie
Campinggasten
Minicamping die rust uitstraalt. Uitdagende fietsomgeving.
In een straal van 25 km Nederland op een presenteerblaadje. Wat een luxe sanitair.
De camping heeft hele leuke eigenaren.
Wij gaan deze camping zeker aanbevelen aan onze vrienden en familie!
Karel en Dinie
Campinggasten
Deze vraag stelde ik ook aan die zaal vol eigenaren van recreatiebedrijven. De uitkomst was niet zo verrassend maar de impact die deze vraag op de zaal had wel.
Ik vroeg wie er voor recensie A zou kiezen. Iedereen behalve één persoon koos voor de deze recensie. Ik zag de verbazing door de zaal gaan. De toehoorders voelden het verschil. Je zag ze denken: Waarom zet ik dit niet in voor mijn eigen bedrijf?
Door dit voorbeeld begrepen de toehoorders direct welke impact een goede recensie kan hebben.
In dit artikel vertel ik je hoe je recensies inzet om ervoor te zorgen dat je meer klanten of gasten krijgt via je website.
Voordat ik je meer vertel over goede recensies een korte introductie over het nut van bewijzen geven op je website.
Herken je dat? Je kijkt naar je online winkelwagentje en je begint te twijfelen. Zal ik die investering nu wel echt doen?
Bij het investeren in een product of dienst hebben mensen altijd even twijfels op het moment van aankoop. Het moment dat ze hun geld, waar ze hard voor hebben gewerkt, gaan overmaken doet altijd heel even pijn.
Elke websitebezoeker heeft dus wat twijfels voordat hij of zij iets koopt. Om een goede conversie te hebben op je website (het percentage bezoekers op je website dat met jou contact opneemt of een product of dienst koopt) heb je bewijs nodig dat al deze twijfels van tafel veegt.
Hierbij geldt ook: hoe hoger de prijs van een product of dienst, hoe belangrijker het is voor de lezer om te weten of hij een goede keuze maakt.
Bezoekers lezen of zien graag wat anderen vinden van het product om hun eigen twijfels weg te nemen.
Daarom gaan wij mensen toch ook graag af op wat anderen doen.
Als je mag kiezen uit een boek wat al 10.000 keer is verkocht of een boek dat slechts 100 keer over de toonbank is gegaan, welk boek kies je dan?
En: op welk terras strijk jij neer, het terras waar niemand zit óf waar het gezellig vol is?
Je wilt niet het risico lopen dat je in een leeg café zit omdat het café een slechte naam heeft. Oftewel, de meeste mensen wachten dan ook liever even tot er een tafeltje op het volle terras vrij is.
In dit artikel zoom ik in op het laatste punt, de recensies van je klanten.
Een recensie wordt ook wel testimonial, referentie of review genoemd. Het is een reactie van tevreden klanten die je gebruikt voor je marketing. De recensie kan geschreven zijn of via video opgenomen.
Recensies behoren tot de meest onderschatte vormen van marketing.
Een recensie is een bewijs aan je websitebezoekers dat zij met jouw product / dienst de beloofde resultaten behalen. Het weergeven van referenties is geloofwaardiger dan als jij als bedrijf elke keer zelf zegt hoe goed je product is (wij van WC eend…) Ervaringen van anderen kunnen angst en onzekerheden wegnemen. Het helpt bezoekers om een beslissing te nemen.
Lees verder en ontdek hoe je recensies inzet om ervoor te zorgen dat je meer klanten of gasten krijgt via je website.
Jouw rust, het vermogen te kunnen luisteren was heel fijn.
En dan het analyserend vermogen het om te zetten naar wat de klant wil. Je deskundigheid om te schrijven. Je aandacht voor wat de klant wil. Dit doe je op een mooie zuivere dienende manier. Je bent heel deskundig op dit gebied, waar ik met veel bewondering naar kan kijken. Het deelnemen aan dit programma heeft emotioneel en mentaal veel in beweging gezet.
Daar mee aan het werk te gaan heeft me weer meer vrijgemaakt van oude gedachtepatronen. Waardoor mijn eigen autonomie is versterkt. Het thuisgekomen bij wie ik werkelijk ben is meer verankerd. I love it!
Natuurlijk maak ik hier even het bruggetje van gouden website naar gouden recensie.
Als de lezer overtuigd is dat de oplossing beter dan die van de concullega, dan is het doel van de recensie bereikt.
Ga dit na bij elke recensie die je ontvangt: Is dit het beste dat ik kan krijgen? Een gouden recensie voldoet aan deze voorwaarden:
“Dit is echt een goed bouwpakket!!!”
Marie
Dit is geen goede recensie. Het helpt niet om angst of twijfels weg te nemen. Er komen veel te veel vragen op bij bezoekers, bijvoorbeeld:
“Dit is geweldig. Ik ben niet zo technisch, maar kan toch deze kast zelf in elkaar zetten. !!!”
Marie
Deze recensie is al beter. Je kunt je met Marie vereenzelvigen. Jij bent bijv. ook niet zo technisch. Als een bezoeker zich afvraagt of hij deze kast wel moet kopen, omdat hij niet technisch is, dan heeft hij hier meteen het antwoord. Maar vergelijk dit eens met de volgende recensie.
“Ik heb gisteren dit bouwpakket gekocht. En ben meteen aan de slag gegaan, ook al vind ik daar normaal niets aan. Binnen een uur had ik de hele kast zelf in elkaar gezet. Dit is wel wat anders dan het bouwpakket wat ik bij bedrijf X had gekocht. Daar snapte ik niets van de handleidingen. Dit was zo gemakkelijk en het resultaat is top.”
Marie
Zie je welke impact deze recensie heeft?
Ben jij bang om een recensie te vragen? Je kunt het gemakkelijk voor maken voor je klanten. Als je dat doet, krijg je niet alleen méér recensies, maar ze worden ook beter.
Allereerst bedenk je aan welke klanten je een recensie vraagt en met welk doel.
Ondernemers met een webshop of bijvoorbeeld een boekingssysteem kunnen automatiseren dat klanten een mailtje krijgen, waarin gevraagd wordt naar hun ervaring. Maar als je een dienst verkoopt, komen recensies niet automatisch in je mailbox. Trek dan de stoute schoenen aan en vraag zelf aan je klanten of ze voor jou een recensie willen schrijven.
Dit doe je zo: Bel een aantal klanten die bij jullie geweest zijn en vraag ze vriendelijk of je ze kort wat vragen mag stellen. Als reden kun je geven dat je bezig bent met een nieuwe website en/of verbeteren van de dienstverlening.
Dit is om meerdere redenen interessant.
Je kunt de recensies gebruiken om de website veel overtuigender te maken, maar ook om je teksten op je website en social media zo goed mogelijk af te stemmen op je doelgroep (waarbij je wél je eigen geluid aanhoudt natuurlijk).
Merk de positieve opmerkingen in je mail op. Heb je een klant die een positieve ervaring deelt met je via de mail? Vraag hem of je die quote mag gebruiken als recensie op je website. Vind je de opmerking inhoudelijk nog niet zo sterk? Bel deze klant dan op en stel hem wat extra vragen. Grote kans dat hij dat prima vindt.
Houd social media in de gaten. Geef de recensies die je ontvangt op je social media of Google Mijn bedrijf weer op je site. Kijk ook hier wie je kunt bellen om een uitgebreidere review te vragen.
Bekijk op welk moment jouw klant zich bevindt. Het mooiste moment om een recensie te vragen is op het moment dat een klant genoeg tijd heeft ontvangen om je product of dienst te ervaren. Maar wacht ook niet al te lang, omdat ze dit dan misschien zijn vergeten. Houdt de individuele klant dus in gedachten bij het vragen naar een recensie. Bekijk voor je eigen bedrijf welke balans je hierin kunt vinden.
Goede vragen helpen om een overtuigende recensie te ontvangen. Vraag naar concrete resultaten, persoonlijke ervaringen en ook bezwaren. Kies een aantal vragen uit en schrijf deze vragen toe naar jouw product of dienst.
Even terug naar de lezing. Ik liet zien wat de recensies op de website voor onze eigen camping deden. Dat dit mede leidde tot een volle camping. Lees ook dit artikel waarin ik alle stappen uiteenzet die tot uiteindelijk tot een volle camping in laag- en seizoen leidden.
5. Kies voor verschillende vormen. Hier zie je bijvoorbeeld een filmpje van een klant van mij, maar ook verhaalvormen, casussen en korte tekstjes van de klanten zelf zijn goed. Afwisseling is daarbij het beste.
1. Maak er een klantcasus van. Onlangs heb ik in samenwerking met mijn klanten een aantal klantcasussen op mijn website gezet. In 8 artikelen vertellen we over onze samenwerking. Tussen de regels door lees je tips die ik aan mijn klanten gaf, maar ook vertel ik wat ik van hen leerde en hoe ik door elk van hen ben gegroeid, als ondernemer en als persoon. De oplettende lezer ziet misschien ook hoe ik een aantal artikelen voor Google heb geoptimaliseerd. Nadat ik de artikelen plaatste, ontving ik direct extra verkeer naar mijn website. Als je benieuwd bent hoe je zo'n klantcasus schrijft, dan kun je daar zeker inspiratie uit halen.
2. Vraag recensies op Google mijn Bedrijf.
Zie je recensie als feedback
Bij het vragen om een recensie kun je direct je kans grijpen om diepgaande feedback op je product of dienst te vragen.
Laatst zette een evaluatiemiddag met de klanten uit mijn groeiprogramma mij flink aan het denken.
Ik wist al wel dat ze allemaal geen moment spijt hadden van hun deelname. Sterker nog, ze vertelden me al eerder dat ze persoonlijk en als ondernemer nog veel meer zijn gegroeid dan ze hadden verwacht.
Dat maakte het programma voor elk van hen best intensief. In hun recensies gaven ze mij dan ook als feedback mee dat het echt wel wat langer mag duren dan de drie maanden die er voor staan…
Toen ik een jaar geleden dit groeiprogramma voor ZZP’ers in elkaar zette, lag mijn focus vooral op de website die de deelnemers aan het eind van het programma van mij ontvangen. Ik had van tevoren vooral wat zorgen of het mijn team ging lukken om voor alle deelnemers tegelijkertijd op tijd een succesvolle website op te leveren.
Nu zie ik dat er zoveel processen op gang komen, zowel in het hart als in het hoofd van de deelnemers, dat 3 maanden gewoon te kort is. De deelnemers hebben simpelweg meer tijd nodig om keuzes te maken, ernaar te handelen en alles wat verandert op zijn plek te krijgen.
Samen met de deelnemers dacht ik die evaluatiemiddag na over een iets andere aanpak, die meer rust en ruimte biedt. Het programma splits ik nu op in twee los te volgen delen, verdeeld over 4 maanden. Ook heb ik een veelgevraagde module toegevoegd.
Kijk voor de eerstvolgende mogelijkheid om in te stappen in mijn groeiprogramma op deze pagina.
Als online marketing- en communicatieadviseur help ik ambitieuze ondernemers om de online klantbeleving te verbeteren. Zodat zij bezoekers op hun website ontvangen die informatie feilloos kunnen vinden, begrijpen, een connectie willen aangaan en uiteindelijk klant worden.
Het geheim van een succesvolle pitch op je website
22 sep, 2019Hoe WhatsApp op je website je helpt aan meer klanten
05 aug, 2019Zo schrijf je de allerbeste titel voor je blog
25 jul, 2019Zo reageer je op negatieve feedback
26 mei, 2019In 9 stappen naar een succesvolle website
15 jan, 2019Hoe schrijf je een goede over mij pagina?
17 dec, 2018“Een Gouden Website zet ideale klant in beweging”
03 dec, 2018Escaperoom voor ondernemers: Leuk uitje of krachtig instrument?
Sessie verlopen
Graag opnieuw inloggen. De inlogpagina wordt in een nieuw tabblad geopend. Na het inloggen kun je dat sluiten en naar deze pagina terugkeren.